page title icon 10 Common Flippa Scams and Red Flags: My Experiences

I’ve actively bought and sold over 140 transactions on Flippa since 2010. Most have been small deals early on but the smaller the deal, the higher the risk, and this experience has allowed me to see all types of scams and red flags on Flippa.

TheWebsiteFlip brokerage on Flippa

Flippa has come a long way since their early days as a marketplace. There were more scams early on and many of them are no longer possible due to improvements they’ve done. 

In this write-up, I will cover the most common scams on Flippa as of today.

Let’s get into it! 

BATTLE-TESTED RECOMMENDATIONS

🔥 Niche Website Builders

Niche Website Builders are experts in content, link building, and done-for-you websites. Their services are top-notch quality and hands-off. They are currently giving 10% off on first-time ordersCheck them out!


Is Flippa a Scam (in general)? No!

No, Flippa is not a scam. 

Flippa is an open marketplace (like Ebay) where sellers can list their businesses for sale. Sellers are allowed to state revenues, costs, descriptions, and more on their for sale listing page.

The challenge with Flippa is deals are not vetted before going live. All risks fall onto the potential buyer to look through the listing data, ask questions to the seller, and understand whether it’s a scam or not.

If you know what you are looking for, Flippa is one of the best places to find websites for sale! More on that at the end.


10 Flippa Scams and Red Flags That Are Common in 2021

Doing due diligence on businesses for sale on Flippa requires extra steps. 

With other brokers like Motion Invest, Empire Flippers, or our own brokerage, The Website Flip, we vet the deals which includes reviewing the website’s P&Ls, backlinks, domain history, and more.

However, as a buyer, you ALWAYS should do your own research before buying. Never trust a broker as their alignment is with the seller and are compensated to close the deal.

With Flippa, you have to know what to look out for since no one is there presenting the data in an easy to digest manner, or weeding out the scams.

Check out the most common Flippa scams.

1. Fake revenue screenshots

This is the most common scam: fake screenshots. Flippa does not vet the screenshots attached to listings.  

Most content sites on Flippa are monetized via Amazon Associates, affiliate programs, or display ad providers like Ezoic, Mediavine, etc. 

Using Google Chrome (or other browsers), you can load the page where affiliate earnings are shown, and then edit the HTML. Here is a write-up on how that’s done

Check out the example Amazon Associates screenshot below for a specific month:

Amazon Associates screenshot

I’ve boxed in red places where a seller can change the numbers. This includes the  Shipped Items (gross revenues), and Total Earnings. The seller can use their browser to actively change these numbers, and then take a screenshot.

However, some sellers forget to update some of the other corresponding numbers. For example:

  • Seller changes Total Earnings but fails to change Shipped Items accordingly
  • Seller changes Total Earnings but fails to change Advertising Fee per Tracking ID accordingly

In short, take a close look into the screenshots and see if all of the numbers match up. If you are buying an Amazon site, read this guide on specific due diligence tips for Amazon sites.

Solution: Make sure all of the numbers match up on screenshots. Also, ask the seller for a video of the affiliate dashboard. Ask them to refresh the page so you know that you are looking at the actual data. You may also ask to do a conference call where the seller will screenshare and do a live walkthrough. 

2. Fake P&L numbers

Building on the idea of faking screenshots, sellers can also fake the financials. Flippa allows the seller to enter in month-by-month revenues, and costs. 

For example, here is the financials for a listing:

Fake PL numbers

As you can see, each of these revenue values are editable and Flippa does not verify whether this is actually true. On the other hand, other brokers would cross-reference the submitted P&L against screenshots, video proof, and/or by obtaining logins to accounts.

Flippa uses the seller entered financials to come up with the monthly average gross revenues and net profit. See below:

image 16

Solution: As a buyer on Flippa, ask for proof of revenues via video, proper screenshots, or screenshare. Cross-reference the numbers to the Flippa seller-provided financials. Make sure things match. If they don’t, make sure to ask the buyer; it could be just a mistake or in the worst-case, an actual scam.

Website Flipping Consulting Services

Are you looking to buy a website and need a due diligence review from an expert? Do you have a site that has traffic but unsure what the easy wins are? Tap into my expertise across 175 website flips to date. I offer 3 consulting services: website due diligence, website teardowns, and strategy calls. Check out the options here!

3. Fake (purchased) traffic

One of the most useful features on Flippa is the fact that they pull in Google Analytics data automatically for the website. This provides proof of traffic to a certain extent.

Fake purchased traffic

However, the seller can still purchase fake traffic to their site which Google Analytics would track and then Flippa would show in their listing.

Here are red flags:

  1. Majority is Direct traffic in Google Analytics
  2. Majority social media traffic and the social profiles are not active
  3. Minimal organic traffic
  4. Bounce rate is extremely high (less than 90% is OK, anything higher needs questioning)
  5. Time on page is less than 10 seconds (most content sites are more than 30 seconds average)

Solution: Ask the seller to obtain guest access into Google Analytics. Verify the Google Analytics data against third-party tools like AHREFs or SEMRush. Also, physically type in keywords the site ranks for and see if they actually show up in the search engine results. Lastly, ask for Google Search Console access so you truly see what keywords are ranking. 

4. Google Analytics data missing

Sometimes sellers do not allow Flippa to pull in Google Analytics data. One reason may be that they are trying to scam a new buyer. Another could be that they use other third-party tracking services like Clicky

Flippa is not integrated with Clicky so it’s not an option to pull in data.

If the seller has Clicky, ask them to add you to the account so you can verify all of the statistics yourself. 

If the seller has no analytics installed, you could technically use AHREFs or SEMRush to verify traffic but if you are a beginner, tread carefully. 

Solution: If Google Analytics is missing in the listing, ask the seller to add it in. If they refuse, ask why and if the reasoning does not make sense, walk away.

5. Selling at a “low” price (multiple)

Back in 2008 when I got started website flipping, many niche site creators had zero ideas what their site was worth. You could negotiate and pick up a site for 10-15x monthly average profits. 

Nowadays with all of the information out there about website investing, a buyer knows the true value of their site. 

So when I come across a listing and the seller wants to sell quickly at a low price, I question their motive.

Note that I have bought sites for much lower valuations because the seller needed funds quickly; however, such listings are rare. If you come across a seller looking to sell for a low price, ask a ton of questions!

Solution: Ask a lot of questions about the site and their real reasons to ask for such a low price. It also may be that you are getting a killer deal so do not question too much such that they figure out they are selling for too low. Tread carefully! 

6. Listing description is “Too Good To Be True”

Another aspect of a listing that is in full control of the seller is the listing description.

Most other brokers write the description themselves to ensure as minimal biases as possible. With Flippa, the seller writes the description and thus can showcase the website in its purest form.

When I review a Flippa deal, I rarely read the entire listing. Most sellers do not list the setbacks with the website, and why they are motivated to sell. Most just list the highlights. I’ve seen some cases where sellers do not even bother to explain why the site is on a downtrend.

Here is an example of a site with a listing description that’s just overloaded with highlights:

Listing description

Therefore, I do my own due diligence on the deal, and ask questions pertaining to the deal. 

Solution: Take the listing description with a grain of salt. Sellers are not incentivized to be upfront in the listing description. Ask your own questions to the seller.

7. Seller is not answering questions in detail

If you are messaging the seller, and they are either not responding or are not answering properly, then walk away.

If you do not have an attentive seller, they will not provide the after-sale support needed to ensure a smooth transition. 

In good faith, they may just be busy and the site they are selling is just not worth their time. But that does not help you get your questions answered and you cannot be sure if they are really just busy or they are trying not to answer the tough questions because they are hiding something.

Solution: Engage with the seller via Flippa’s messaging system. If they are not answering questions thoroughly, just walk away. If the seller is truly busy, they will acknowledge that and ask for more time to respond; it’s just common courtesy. Use common sense!

8. Duplicated content

Many sellers are just looking for a quick flip. Many sellers build sites to sell; nothing wrong with that as I do the same thing (but quality first)

However, there is a type of seller that puts together low-quality sites and places them on Flippa for sale.

Some of these sites have duplicate content. Not all articles will be duplicated though. The seller is smarter than that. They place hundreds of articles and approximately 20-30% of them are somewhat duplicated.

Here is a listing I found where the seller re-used parts of an article from another site:

Duplicated content

Now the seller may have no clue about this since they are outsourcing content to writers. A writer may have taken shortcuts. Regardless, you need to ask the seller about this.

If the site’s fundamentals are still good (e.g., good backlinks, other good content) and only a portion of content is duplicated, then I may still pursue acquiring the site. I would use the duplicate content issue as a way to bargain with the seller on their sale price.

Solution: Use Copyscape.com and run a large batch of the site’s URLs through the tool. Make sure to compare the dates on the copied and original article; it may be the seller’s content is being copied by someone else which happens and is not a red flag. 

9. Random (and sudden) spike in revenues

Random and sudden spike in revenues is not a complete turnoff or scam on a site for sale. However, it does require further questioning if not already answered in the Flippa listing description.

Some sites peak at certain times of the year. While abrupt, the surrounding months will still have revenes. For example, home niche sites spike in November and December, but they still have earnings in the remainder of the year. 

If you see most month’s being zero revenue and then a large spike, that’s a red flag.

10. Starter/Template Sites

Stay away from starter and/or template sites for sale on Flippa. Most of these are pure scams! Most of these sellers are repurposing free scripts and WordPress themes. The sellers are then listing them for sale for less than $500 as buy-it-now listings.

On the Flippa listing page, a starter site will look like this:

image 17

These sites are not established businesses. They are starter sites that you can create for cheaper. These are not sites that we buy to flip.

Solution: If you see the listing type as “Starter/Template Site”, then stay away. 


Is Flippa Doing Anything To Stop Scams?

Yes. Flippa has significantly improved their platform and continue to do so.

For example, sellers need to verify their ID with a picture to ensure they are who they say they are. They also need a verified email address, and phone number on file. This was not the case in the early days.

Flippa will remove nefarious listings and sellers from the platform as they pop up. But of course, they are not there to verify each and every deal.


Are There Any Good Deals on Flippa?

Yes, there are great deals on Flippa!

After reading through all these red flags and scams, you may be scared to even look on Flippa. 

My best deals have come from there. Here are a few examples:

  • Dating site (case study): earning $800/mo average when purchased and currently earning $9,000/mo average. Aged business since 2004 with a domain rating of 50.
  • Outdoor site (case study): earning $300/mo average when purchased and currently earning around $3,000-$6,000/mo depending on time of year. Aged business since 2019 with a domain rating of 40.
  • Health site (case study): This is a public case study site acquired in April 2021 earning $500/mo. 

For the hundred sites listed on Flippa at any given time, only 1-2 may be worth looking at. Unfortunately, that is the disbenefit to an unvetted website marketplace but the few that you do find will be quality.

Also, since you are directly working with the seller, there is more room for negotiations. A broker marketplace, like Empire Flippers, will always be in the middle of every offer you make.


Where Can I Find “Vetted” Flippa Deals?

Flippa does not vet each deal, and at the same time, Flippa has “needle in the haystack” types of deals. So how can you find these?

The Website Flip provides two services:

  • Authority Business Blueprints: Every Monday we share live deals on Flippa that pass our due diligence via our newsletter. We share highlights, setbacks, data points, and more.
  • Due Diligence Service: if you come across a site for sale on Flippa, and need an expert to look over it. The Website Flip offers due diligence video reviews.

BATTLE-TESTED RECOMMENDATIONS

🔥 EasyWins.io – 120+ Growth Strategies

I put together a database of 120+ strategies to 10X your site’s traffic and/or revenues. These strategies have been tested on over 175 websites over 12 years. Several six-figure flips have resulted from these exact strategies. Join over 300+ customers using this database on their sites! Check it out here.


Be Aware!

Flippa scams and red flags will be common in an open-to-list marketplace. It’s on the buyer (you) to weed out the bad deals from the good ones.

Common sense when approaching a Flippa listing helps. Some questions to think about when reviewing a deal:

  • Does the listing title and description seem to overly promise?
  • Is the seller active on Flippa, or this is their first listing?
  • Did the seller attached screenshots, a P&L, and other proofs?
  • Does the Google Analytics data pulled in from Flippa make sense?
  • Is the seller responding to messages?

In short, be aware of the common scams listed above. I’ve come across these quite regularly.

Did this article help you?
Thank you!
Thank you!
What was wrong?



Analyzed by Mushfiq S

Mushfiq has been buying, growing, and selling website assets since 2008. His first exit was in 2010. Since then, he has done 175 website flips with multiple 6-figure exits. Learn more about Mushfiq.


Interested in discussing? Join the Website Flip Club

The private Facebook group is an advanced community of website creators, investors, and flippers to discuss strategies, ask questions, and collaborate. Check out the free group on Facebook!